برای معرفی جامع انواع فونداسیون بتنی با بلاگ جدید لاهیج سوله همراه باشید.
چه برای ساخت خانههای معمولی، آسمانخراشها یا روبناها، انتخاب فونداسیون مناسب ضروری است. فونداسیون هر ساختمان دو هدف اصلی را دنبال میکند؛ توزیع وزن از دیوارهای باربر به خاک یا سنگ بستر زیرین و حفظ آبهای زیرزمینی یا رطوبت خاک.
توپوگرافی، زمینشناسی و خاکشناسی (مطالعه خاک) در محل ساختوساز و همچنین اندازه ساختمان و سایر عوامل مانند نوع ساخت، نوع فونداسیون مناسب برای ساختمان را تعیین میکند. در این مقاله، به رایجترین انواع فونداسیونهای بتنی می پردازیم.
با توجه به اینکه زمین زیر پای ما میتواند از انواع مختلفی از خاکها، سنگها، رسوبات و موارد دیگر تشکیل شده باشد، مهندسان ژئوتکنیک باید بدانند که این متغیرها در زمین چگونه بر ساختوساز و یکپارچگی سازه تأثیر میگذارند.
دو نوع فونداسیون اصلی عمیق و کمعمق در اسکلت فلزی و اسکلت بتنی وجود دارد.
مطالب بیشتر لاهیج سوله : مزایای سازه های فلزی : سازه های فلزی یا فولادی چه مزایایی دارند؟
هنگام ساختوساز بر روی شن و ماسه و سایر خاکهای نرم که قادر به جذب بار ساختمان نیستند، به فونداسیونهای عمیق نیاز است. همچنین فونداسیون باید در اعماق زمین یا حتی زیر آب ایجاد شود تا بتوان تماس با لایههای محکمتر زمین را برقرار کرد.
به عنوان مثال، پلها، اسکلهها و سدها را باید در زیر آب پایهریزی کنند و در عین حال یکپارچگی ساختاری را حفظ کنند. اینجاست که وجود فونداسیونهای عمیق برای ساخت سازههای عظیم ضروری میشود.
به طور معمول، فونداسیون کمعمق، از عمق آن عریضتر است. فونداسیونهای کمعمق را میتوان فونداسیونهای پهن یا باز نیز نامید. به دلایل واضح، فونداسیونهای کمعمق مقرون به صرفهتر هستند.
این فونداسیونها نیاز زیادی به حفاری در زمین ندارند و به همین دلیل، رایجترین نوع فونداسیون به شمار میآیند. فونداسیونهای کمعمق زمانی مفید هستند که ساختمان خیلی سنگین نباشد و خاک بتواند وزن قابل توجهی را در عمق کم تحمل کند.
مطالب بیشتر درباره سازه ها : معرفی اسکلت پیچ و مهره ای : سازه های لاهیج سوله
فونداسیون حصیری، فونداسیون تکی، فونداسیون ترکیبی و دیوار میلهای، چهار نمونه از فونداسیونهای کمعمق هستند. هر یک ساختار منحصر به فرد و موارد استفاده متنوعی دارند.
فونداسیون حصیری از سطحی که ساختمان در آن ساخته خواهد شد، بهره کامل میبرد و اساساً از زیرزمین به عنوان کل فونداسیون باربر استفاده میکند. این نوع فونداسیون اغلب زمانی استفاده میشود که خاک سست و ضعیف باشد و به توزیع یکنواخت وزن نیاز دارد.
فونداسیونهای حصیری زمانی استفاده میشوند که زیرزمین امکان عملی شدن این نوع فونداسیون را داشته باشد و ستونها نزدیک به هم قرار گیرند. اغلب از آن به عنوان فونداسیون قایقی یاد میشود، زیرا فونداسیون زیرزمین مانند بدنه یک قایق در آب غوطه ور است.
فونداسیون ترکیبی بسیار شبیه به فونداسیون تکی است. به جز اینکه یک پایه وزن دو ستون را دارد که به اندازه کافی به هم نزدیک هستند تا یک نقطه پایه مشترک را تضمین کنند.
فونداسیونهای عمیق معمولاً برای سازههای بزرگتر استفاده میشوند. اما میتوانند برای خانههایی که بر روی صخرههای شیبدار، روی آب، روی ساحل یا سایر مکانهای منحصر به فرد ساخته شدهاند، استفاده شود.
این فونداسیونها در اعماق زمین ساخته میشوند. فونداسیون ستونی و فونداسیون با هوای فشرده، نمونههای فونداسیون عمیق هستند. که هرکدام دارای انواع فرعی هستند که به آنها خواهیم پرداخت.
مطالب بیشتر لاهیج سوله : روش ساخت ستون فلزی مرکب : انواع ستون های فلزی مرکب چطور ساخته می شوند؟
رایجترین فونداسیون در میان فونداسیونهای عمیق، فونداسیون ستونی است. دو نوع فونداسیون ستونی با نامهای ستونهای نوکتیز و ستونهای اصطکاکی وجود دارد. هر دو از قرار دادن ستونهای بزرگ و محکم در اعماق زمین تشکیل شدهاند.
ستونهای اصطکاکی رویکرد متفاوتی نسبت به لایه خاک نرم دارند. به جای حفر کردن تا لایهی سنگی، کار اصلی ستونهای اصطکاکی تبادل نیرو با خاک اطراف ستون بوده. و از سطح ستون استفاده کامل میشود.
مقدار وزنی که یک ستون اصطکاکی میتواند تحمل کند، با طول آن نسبت مستقیم دارد. هر ستون دارای یک منطقه نفوذ است و باید به طور مداوم از هم فاصله داشته باشند تا از توزیع و جذب یکنواخت وزن اطمینان حاصل شود.
ستونها را میتوان از چوب، بتن یا فولاد H شکل ساخت. ستونها را میتوان به صورت پیش ساخته به داخل زمین هدایت کرد یا در محل ساخت ریختهگری کرد.